bilgi@alanbaskanligi.gov.tr

0212 455 32 12

UNESCO 2022 OCAK

3 Haziran 2022

UNESCO Dünya Mirası Merkezi de bizim projemizle aynı ismi taşıyan bir "2022 Miras Gönüllüleri Programı" gerçekleştirmekte.

Dünya Miras Gönüllüleri 2022 Programı,Dünya Mirasına yönelik "Dayanıklılık" (Resilence) ve "Yeniden Harekete Geçme" (Re-Mobilization) başlıkları altında Haziran'dan Aralık'a kadar tüm dünyadan 29 ülkede ve 56 sit alanı üzerinde 59 adet hareket kampı projesi şeklinde uygulanacak.

Amaç, tüm dünyadan ulusal ve uluslararası genç katılımcıların kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalıklarını artırmak ve onlara koruma-uygulama pratiklerini deneyimleme imkanı sunmak. Bu amaç doğrultusunda, UNESCO bu 59 kamp noktasında dünya mirası için birlikte çalışan uluslararası takımlar oluşturuyor.

Türkiye'den projeye katılan sit alanları İzmir Limanı ve Sarıkaya Roma Hamamı Sit Alanları.

Projeye katılan tüm sit alanlarının listesine, kabul edilen projelere ve haberin detaylarına şu linkten ulaşabilirsiniz. https://whc.unesco.org/en/volunteers2022/

17 Haziran 2022

UNESCO'nun paydaşı/resmi destekçisi olduğu ve Miras Gönüllüleri Programımıza oldukça benzeyen detaylı bir farkındalık projesinin lansmanı yapıldı. Projenin diğer paydaşları Fas Eğitim Bakanlığı, Fas Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve İletişim Bakanlığı.

İlgili proje "Mirasımı Keşfediyorum" (I discover my heritage) ve Rabat şehrinde Faslı asilzadelerin ana sponsorluğunda 62 ilk ve ortaokulda 3270 öğrenci ile birililkte yapıldı. Proje kapsamında

UNESCO 1998'den beri eğitim materyali olarak geliştirmeye devam ettiği KIT kısaltmalı Genç Ellerde Dünya Mirası (World Heritage in Young Hands Kit) kitapçığını öğrencilere verdi ve öğrencilere teslim etmeden önce bu proje ile ilgili Rabat'taki öğretmenler için bir eğitim tasarladı. Mirasımı Keşfediyorum Programı (I discover my heritage) akabinde program ile paralel olarak miras alanlarında eğitim profesyonelleri, arkeologlar, küratörler ve mimarlar eşliğinde turlar, araştırma, uygulama vd. farklı multidisipliner faaliyetler düzenlendi.

UNESCO resmi web sitesine göre projeye katılan herkese ödül verilecek ve ödül töreni Haziran'ın sonunda gerçekleştirilecek.

Haberin linki: https://whc.unesco.org/en/news/2449

Program hakkında detaylı İletişim partneri: Yousra Aannour y.aannour@fspcrabat.org