bilgi@alanbaskanligi.gov.tr

0212 455 32 12

UNESCO 2021 ARALIK

16 Aralık 2021

13-18 Aralık 2021 tarihlerinde Paris’te Sri Lanka’nın başkanlığında düzenlenen “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetler Arası Komitesi” 16. Oturumunda Türkiye’den “Hüsn-i Hat” Sanatı, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine alındı. Bununla birlikte, Türkiye’den UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınan kültürel varlıkların sayısı 21’e yükseldi.

16-17 Aralık 2021

“Tarihi Şehirler, İklim Değişikliği, Su ve Enerji Yönetimi” temalı çevrimiçi konferans düzenlendi. Etkinlik UNESCO Paris ile Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı işbirliği çerçevesinde düzenlendi. İngilizce ve Fransızca’nın yanısıra İspanyolca düzenlenen etkinlik, tüm dünyadan Sit Alan Başkanlıkları ve Dünya Mirası şehirlerin milli odak noktalarının ayrıca mimari, kültürel miras koruma, şehir planlamacılığı vb. alanlarda akademik çalışan uzmanların katılımıyla gerçekleşti. Etkinlik kapsamında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı kültür ve kültürel miras korumada nasıl etkili bir dayanıklılık geliştirilebileceği tartışıldı.

16 Aralık 2021

Safranbolu evlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasının 27. Yıldönümü Safranbolu’da çeşitli etkinliklerle coşku içinde kutlandı.

16 Aralık 2021

Safranbolu evlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasının 27. Yıldönümü Safranbolu’da çeşitli etkinliklerle coşku içinde kutlandı.

13-14 Aralık 2021

UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından St. Petersburg ve Moskova merkezindeki başlıca anıt vd. kültür varlıklarının yönetimi örneklerinden hareketle Dünya Miras Şehirlerinin Korunması temalı bir çevrimiçi konferans düzenlendi. St. Petersburg’un Dünya Mirası ilan edilmesinin 30. yılı ve tarihi kentsel peyzajlarla ilgili Dünya Miras Sözleşmesi’nin (HUL) 10. yılı özelinde gerçekleşen konferansta, dünyadan farklı alan başkanlıkları vd. ilgili kurumlar biraraya geldi ve yönetim, paydaş yönetimi ve etki değerlendirme konularında neler yapılabileceği tartışıldı.

9 Aralık 2021

Afrika Benin’de 22-23 Kasım 2021 tarihlerinde Kültürel Mirası güçlendirmek ve bu konuda Afrika’da farkındalığı daha çok geliştirmek adına bir “Amiral Gemisi Programı” düzenlendi. Toplantıya 5 Afrika Sit Alanı bölgesinden 15 Dünya Miras Geçici Komitesi üyesi katıldı.

8 Aralık 2021

Karayipler’de 23 Kasım ve 30 Kasım 2021 tarihlerinde, UNESCO Dünya Miras Merkezi, UNESCO Havana ve Kingston ofislerinin işbirliği ile Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın başlıca amaçları, Dünya Mirası sit alanlarının ve turizm yönetim otoriteleri gibi tüm paydaşların kapasitelerini güçlendirmek, Dünya Mirası sit alanlarında sürdürülebilir turizmi planlamak, yönetmek ve ziyaretçi yönetimi konusunda otantik çözümler üretmek idi. Japon vakıfların finansal desteği ile gerçekleştirilen organizasyon ile ilgili detaylı bilgilere şuradan ulaşılabilir: https://events.unesco.org/event?id=4220846011&lang=1033 https://en.unesco.org/news/unesco-supports-sustainable-heritage-and-tourism-management-caribbean

6 Aralık 2021

Paris’te bulunan UNESCO Dünya Miras Merkezi’nin yeni müdürü Lazare Eloundou Assomo oldu. Grenoble’den Mimarlık lisansına ve şehir planlaması yüksek lisansına sahip olan Assomo, UNESCO kariyerine 2003’te Dünya Mirası Merkezi’nin Afrika biriminde başlamış, 2008 ile 2013 arasında Dünya Miras Merkezi Afrika Birimi’nin yöneticisi olmuştur. 2014’te Mali’de UNESCO temsilcisi olduğu sırada Mali’nin olağanüstü evrensel değerlerinin silahlı çatışmalar sırasında korunması için çalışmış ve Timbuktu mozolelerinin ve önemli el yazmalarının korunması gibi kayda değer işlere imza atmıştır.

2 Aralık 2021

öncelikle Latin Amerika ve Karayip Bölgeleri’nin Periyodik Raporlamaları’nda üçüncü döngüye girildiği duyuruldu. Bu çerçevede 2 Aralık 2021’de Latin Amerika ve Karayip Bölgeleri ile ilgili 33 taraf devletten 50 temsilci çevrimiçi bir eğitim çalıştayı formatında toplantıya katıldı. 3 saatlik çalıştayda temsilciler periyodik raporlamanın amaçları, süreç için en önemli tarihler, çevrimiçi kapsamlı anketin anlam ve önemi gibi konular hakkında detaylıca bilgilendirildi.

2 Aralık 2021

UNESCO Kiribati’nin Phoenix Adaları’nda 2014’ten beri ilk kez balıkçılığa başlanması ile ilgili endişelerini web sitesinde yayınladı. Ada, UNESCO’nun su altı dünya mirasının korunması hususunda koruma programına dâhil ettiği bir bölge ve bölgedeki, balıkçılık, madencilik vb. faaliyetler, su altı dünya mirasının korunmasını baltaladığı için Olağanüstü Evrensel Değer niteliklerini tehlikeye atan faaliyetler olarak yankı uyandırıyor. Su altı dünya mirasının korunması ve Kiribati’deki durumun da Kazan’daki 45. Dünya Mirası Koruma Toplantısı’nda masaya yatırılması tartışılıyor.