bilgi@alanbaskanligi.gov.tr

0212 455 32 12

UNESCO 2021 KASIM

24-26 Kasım 2021

23. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Dünya Miras Komitesi üyeleri seçildi. 25 Kasım 2021’de Güney Afrikalı komite başkanı elçi Tebogo Seokolo’nun yönettiği ve 193 taraf devletin katıldığı toplantılar sırasında Dünya Miras Komitesi’ne şu 12 üye seçildi: Arjantin, Belçika, Bulgaristan, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, Katar, Ruanda, St. Vincent Adaları ve Zambiya. Bununla birlikte bugün Dünya Miras Komitesi’ni oluşturan kompozisyon şu ülkelerden oluşmakta: Arjantin, Belçika, Bulgaristan, Mısır, Etiyopya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Mali, Meksika, Nijerya, Umman, Katar, Rusya Federasyonu, Ruanda, St. Vincent Adaları, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Tayland ve Zambiya.

26 Kasım 2021

16. Paris Oturumu'nda Kutzenov 45. Dünya Miras Komistesi Toplantısı için başkan olarak resmen atandı ve Haziran 2022 Kazan oturumu için resmi çalışmalar başladı.

26 Kasım 2021

Dünya Miras Koruma mottosu “Gelecek 50” kapsamında geçmiş 50 yılda yapılanlar derlendi ve önümüzdeki 50 yılda “insanlık, dayanıklılık ve yenilik” anahtar sözcükleriyle miras koruma politikaları paylaşıldı.

30 Kasım 2021

30 Kasım 2021’de Paris UNESCO binasında Tarihi Kentsel Peyzaj Tavsiye Kararları’nın 10. Yılı ve Kiev’deki Mağaralar Manastırı’nın (Kiev Pechersk Lavra) Dünya Mirası seçilmesinin 30. yılına özel olarak UNESCO Tarihi Kentsel Peyzaj Eylem Planı çerçevesinde “Dünya Mirası Sit Alanları: Kentsel Miras için Sürdürülebilir Gelişim Uygulamaları” temalı İngilizce, Fransızca ve Ukraynaca bir organizasyon gerçekleştirildi.

30 Kasım 2021

UNESCO Yayınevi tarafından “Qhapaq Nan And Dağları’nın Yol Sistemleri” konulu sürdürülebilir mirasa odaklanan yeni bir yayın çıkarıldı ve tanıtımı 25 Kasım 2021 günkü 23. Dünya Miras Oturumu Komite Seçimleri’nde yapıldı.

29 Kasım 2021

3-4 Kasım 2021 Somali’de Dünya Miras Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda farkındalık yaratımı başlıklı bir Milli Danışma çalıştayı toplandı.

22 Kasım 2021

Dünya üzerindeki en büyük biyoçeşitliliğin olduğu Brezilya Cerrado Savanı’nı koruyabilmek adına 12 Eylül 2021’de başlayan ve aralıklarla döngüsel olarak süren yangınların tamamen söndürülebilmesi adına Franz Weber Derneği, Iris Vakfı ve Norveç devletinin katkısı ve ABD’nin Brezilya sivil afetle mücadele ekibi olan Instituto Associação Rede Contra Fogo’ya 39745 USD bağışı sonrasında Hızlı Karşılık Sistemi (RRF) aktive edildi. Hızlı Karşılık Sistemi (RRF) ile amaçlanan Cerrado’ya olabilen en kısa sürede ekipman, araç, su pompaları, güvenlik gereçleri, drone vb. sistemleri sağlayarak yangınların söndürülmesine katkı sağlamak.

17 Kasım 2021

UNESCO Dünya Sualtı Mirası’nın korunması için web sitesinden bu alana yatırımların çoğaltılması gerekliliğine işaret etti. UNESCO Sualtı Dünya Mirası Okyanus Bilimlerini Koruma Yol Haritası Komitesi, dünyanın sualtı mirasını koruma konusunda yeteri kadar farkındalığının geliştirilmediğine inanıyor. Yol Haritası Komitesi’nin araştırmalarına göre, UNESCO Dünya Mirası Sit Alanları’nın 50si sualtında ve beşte biri mavi karbon ekosistemine sahip; içinde düşük ve yüksek tehlike altındaki çok fazla sayıda dünya mirası barındırıyor.

16 Kasım 2021

Dünya Miras Sözleşmesi’nin 49. Yılı anıldı. Ana başlık iklim değişikliğiydi.

5 Kasım 2021

(Etkinlik gerçekleşme süreci: Haziran – Ekim 2021) – Gambiya’da Kültürel Miras Farkındalık eğitimleri kapsamında 300 öğrenci Dünya Miras listesinde olan Senegambia Taş Döngüleri’nde farkındalık toplantısına katıldı. Farkındalık eğitimi kapsamında eğitimli tur rehberleri ve öğretmenlerin işbirliğinde Wassu ve Kerbatch Dünya Mirası Sit Alanları’nda 300 öğrenci beş ay boyunca aktif eğitim aldı ve UNESCO tarafından desteklendi.

4 Kasım 2021

Latin Amerika ve Karayipler bölgelerine özel, İspanyolca dilinde ve Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü çalışanlarına yönelik “İnsan, Doğa ve Kültür” temalı ICCROM ve UNESCO sertifikalı eğitim veriliyor. Kurs, özellikle Latin Amerika ve Karayip bölgelerinde aktif ancak o bölgelerle kısıtlı olmayan kültürel miras çalışanları ile ilgili, Norveç ve Kore Kültür Bakanlıkları’nın ICCROM ile UNESCO’ya katkılarıyla hazırlanmış ve 30 Kasım 2021’e kadar başvurulabiliyor.