bilgi@alanbaskanligi.gov.tr

0212 455 32 12

UNESCO 2022 OCAK

04 Mart 2022

UNESCO da resmi web sitesinde konuyla ilgili kapsamlı bilgi paylaşımında bulundu ve dün Rusya'ya acilen agresyonunu durdurma çağrısında bulundu.

Ukrayna, Kiev'deki Aziz Sofya Katedrali'nin korunması ve gerekli diplomatik müdahalelerde bulunulması için UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne resmi başvuruda bulundu. Katedral, içinde Ukrayna tarihinin en ünlü üç hükümdarının mezarının bulunduğu, 1011 yaşında, Barok unsurlarıyla özgün tarzını kazanmış bir şaheser. Ukrayna'da sadece Kiev'de değil Lviv, Odessa ve Harkov'da da toplam yedi sit alanı bulunuyor. Son gelişmelere kadar Harkov "Yaşayan Yaratıcı Müzik Şehri"ydi. Ancak Kiev'de bu hafta sanatçı Maria Primachenko'nun 2009 tarihli eserleri bombalandığı için, Ukrayna 1954 Silahlı Çatışmalarda Kültür Varlıklarının Korunması Sözleşmesi'ni harekete geçirmeyi ve tüm kültür varlıkları ile tüm sit alanları için UNESCO'dan Rusya'ya karşı bir diğer yaptırım kararı almasını istiyor. Bunların yanısıra UNESCO, Ukrayna'da özellikle 2 Mart 2022 bombardımanında Harkov Karazin Milli Üniversitesi'nin çok ağır bombalandığını, 3-17 yaş arası yaklaşık olarak 6 milyon öğrencinin eğitimlerinin sekteye uğradığını ve binlerce okula saldırıldığını açıkladı.

Kaynak:Ukraine: UNESCO statement following the adoption of the UN General Assembly resolution - UNESCO World Heritage Centre